Gyakran vásárolsz online? | Lesznek változások! | Erős ügyfél-hitelesítés.

Erős ügyfél-hitelesítés

Gyakran vásárolsz online? | Lesznek változások! | Erős ügyfél-hitelesítés.

Olvasási idő: ∼ 5-6 perc |

Erős ügyfél-hitelesítés. Komolyan hangzik ugye? Valójában tényleg az, ugyanis a biztonságodat szolgálja! Az elmúlt hónapokban biztosan belefutottál már ebbe a fogalomba, sőt, a számlavezető bankod vélhetően fel is vette veled a kapcsolatot a témában. Ettől függetlenül úgy gondolom, jobb az ilyesmiről többet beszélni, nem csak a már említett biztonsági jelentősége miatt, hanem azért is, mert a bankolás és a vásárlás a megszokottaktól eltérően kissé másképp alakul és mint, minden újításhoz, ehhez is hozzá kell majd szoknunk, melyhez nem árt pontosan tudni, mi? hogyan? és persze miért? változott.

||Erős ügyfél-hitelesítés. What??? Eszik vagy isszák?

ÜgyfélhitelesítésAz erős ügyfél-hitelesítés (SCA, Strong Customer Authentication) tulajdonképpen egy plusz biztonsági lépcső, egy plusz ellenőrző lépés bankkártyás, – illetve elektronikus fizetési műveletek során. Biztosan Te is gyakran használod a kártyád a boltban vagy az interneten, hiszen ez kényelmes, gyors és tulajdonképpen biztonságos fizetési lehetőség. Fontos kiemelni, hogy a fizetési tranzakció során a különböző fizetési módok és rendszerek személyes adatokat használnak fel, mint például a nevedet, kártyaszámodat stb. Mondanom sem kell, hogy amennyiben ezek illetéktelen kezekbe kerülnek, az beláthatatlan károkat okozhat nekünk. Sajnos gyakori példa, hogy valaki, egy másik ember adataival visszaélve komoly összegeket emel le annak bankszámlájáról, vagy épp féktelen vásárlásba kezd. Ezt jobb elkerülni, ugye? 

|…. és mi lesz most?

Az Európai Unió által megfogalmazott alapelvek tehát azt a célt szolgálják, hogy a fent példaként hozott eseteket elkerülhessük, azaz bárhol is jársz a világban, a vásárlás és a bankolás kizárólag TE általad kerüljön hitelesítésre. Mondhatjuk azt is, hogy csak a TE  – valamint az adott bánkártya használatára jogosult személy – által legyen lehetséges a pénzügyi tranzakció. Ez az új biztonsági metódus érinti az online kártyás, a fizikai boltban történő érintéses és a nem kártya alapú elektronikus műveleteket is. A beépített biztonsági lépcső lényege tehát, hogy valamiképpen azonosítsd magad, mint kártyatulajdonost. Ezt lehet jelszó, amit ismersz, egy telefonszámra küldött sms, biometrikus azonosítás (ujjlenyomat, arcfelismerés). A pénzügyi tranzakciót elbíráló és lefolytató banknak ezek közül kettővel azonosítania kell Téged, azaz azt a személyt, aki a pénzügyi műveletet elvégezni kívánja. A bolti érintéses fizetés alkalmával előfordulhat, hogy akár 5000 Ft alatti vásárlás esetén is PIN-kóddal kell azonosítanod magad (bankonként eltérő).

Erős ügyfél-hitelesítés a gyakorlatban
Erős ügyfél-hitelesítés a gyakorlatban

1.Vásárlás – 2. Fizetési adatok megadása – 3.Hitelesítés (jelszó, telefon-sms, újlenyomat, arcfelismerés) – 4.Fizetés

||Mi kell hozzá? Felkészültem?

A bankok időben elkezdték tájékoztatni az ügyfeleiket a változásokról. Az egyes bankok hitelesítési metódusai eltérőek lehetnek, nem árt tájékozódni ezekről, akár személyesen a bankfiókban. Fontos, hogy hitelesítés nélkül nem tudsz fizetni, így nem árt ellenőrizni, hogy minden feltétel adott-e ahhoz, hogy a tranzakcióink (vásárlásaink) eredményesek legyenek.

Mobiltelefon, okostelefon: Az erős ügyfél-hitelesítés feltétele egy mobiltelefon, vagy okostelefon megléte.

Telefonszám: Fontos, hogy a napi használatban lévő telefonszámod regisztrálva legyen a bankodnál, hiszen a bankodnak el kell tudni érnie Téged a hitelesítés során.

Banki mobilalkalmazás: A legkényelmesebben úgy tudod elvégezni a hitelesítést, ha letöltöd a bankod saját mobilalkalmazását, majd regisztrálod benne a bánkártyád.

||Van még kérdés?

Nem kell tőle megijedni, nem nagy ördöngősség, hamar meg lehet szokni a változásokat. Hitelesítés eddig is történt a fizetések során, hiszen egy-egy tranzakciónál sms-ben kaptunk jelszót a bankunktól. Az új rendszerben pedig csupán arról van szó, hogy a biztonság növelése érdekében bekerül még lépcső a folyamatba. Ha úgy érzed, hogy vannak még benned nyitott kérdések, javaslom, hogy tájékozódj a bankodnál, vagy a erosugyfelhitelesites.hu-n, amely egy kiváló weboldal a témában, minden fontos információval megtöltve.

 

Forrás: erosugyfelhitelesites.hu

Józsi

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *