Telik az idő, pörögnek a számlapok. | Retro lapozós asztali óra

Lapozós asztali óra

Telik az idő, pörögnek a számlapok. | Retro lapozós asztali óra

Olvasási idő: ∼ 6-8 perc |

Bemutatkozik a Lapozós asztali óra! Modernizált világban élünk. Azt is mondhatnám, “okosítottban”, hiszen rengeteg okos eszköz vesz minket körül. Okos a telefonunk, az óránk, a televíziónk, de még a mosógépünk is (Egy kérdés: Annyira okos, hogy ki is tereget vagy van már okos teregető is? 🙂 ). Naponta nőnek ki a földből a modernebbnél modernebb, a praktikusabbnál praktikusabb. a számunkra kényelmesebb, könnyebb és biztonságosabb mindennapokat kínáló kütyük. Kétségkívül ezek többsége valóban nagyon innovatív és hasznos, a technológiai fejlettség mintadarabjai. A modern technológia árnyékában azonban felbukkannak olyan tárgyak  is, melyeket ma már talán nehéz értelmezni, potosabban elhinni róluk azt, hogy valaha használták őket. 🙂 A mai generáció gyakran rácsodálkozik, arra, hogy az emberek a kedvenc slágereiket nem mindig a telefonjukon hallgatták, hanem walkman-en, a Bluetooth hangszórók előtt léteztek a kazettás magnók és még napestig lehetne sorolni a példákat. Lapozós asztali óra

Hódít a retro! De miért? Miért ragaszkodunk a nagyi ősrégi, szarvassal fémjelzett kávéfőzőjéhez, ha manapság csak egy kapszulát kell bedobni a gépbe és néhány másodperc alatt kész a kávékülönlegesség? Ezek a tárgyak szebbek, netán tartósabbak, mint modern kori társaik? A legtöbben talán azt mondják, hogy retro tárgyak iránti szerelem, az azok által hordozott múlt és az abban rejlő színes emlékek miatt lobban fel újra és újra. Sok esetben ezek nem csak egyszerű tárgyak, hanem gyermekkorunk, fiatal felnőtt éveink meghatározó, szimbolikus ereklyéi. Ezen eszközöknek köszönhetően olvadhat egybe a múlt és a jövő, amolyan nosztalgikus és – a tárgyakból sugárzó emlékképeknek köszönhetően – nagyon kellemes légkört biztosítva számunkra. Mi történik akkor, ha a tárgyakban keveredik a régi kor stílusa a modern világ elvárásaival? Remek példa erre a retro lapozós asztali óra!

||Csomagolás, külcsíny

Lapozós asztali óraA lapozós asztali óra egy viszonylag méretes dobozban érkezik. A dobozt megvizsgálva semmilyen érdekességet nem vélek felfedezni, – végül is a tartalom a lényeg – a csomagolásról kevés információt lehet leolvasni. Ami viszont feltűnő, az az óráról készült kép, mely a doboz nagy részét elől és hátul is uralja. A képnek köszönhetően már első ránézésre kíváncsi lettem a doboz tartalmára, az óra szimplán csak a képet nézve is gyönyörű. Az óra a doboz belsejében egy újabb, erős és átlátszó műanyag dobozban trónol. A gyártó ügyelt a csomagolásra, ez a megoldás megfelelő védelmet nyújt a boxban lévő retro kincsnek. Az óra mellett lapul még egy rövid, ámde jól értelmezhető használati utasítás is.

|A régi és az új kiváló elegye.

Tényleg csodaszép! Az óra a dobozból kiemelve sem okozott csalódást, valóban impozáns látványt nyújt. Az óraszerkezet egy félgömbön csücsül, melynek alsó részén, körben fut végig egy LED lámpa. Az anyagfelhasználásra sem lehet panasz, fém és jó minőségű műanyag elemek alkotják ezt a remekművet. A számlapok nagy méretűek, – egyáltalán nem túlzóan, az egész termék nagyon jó arányokkal rendelkezik –  távolról is jól olvashatók. A terméktesten két elemtartó is található, egy az óratest hátulján, egy pedig a már említett gömb alatt. A színvilágot tekintve a fehér szín a domináns, a számlapok szövegeinek fekete színe töri meg az egységet. A bal oldali számlapokon az óra, a jobb oldalon pedig a perc olvasható le. Közelebbről szemügyre véve az órát megállapítható, hogy gondos kezek tervezték és keltették életre, nincsenek elnagyolt elemek, minden a helyén van, pontosan és precízen kivitelezve. Kézbe véve meglepődtem mennyire könnyű az óra, – távolról nézve, a jó értelemben rusztikus hatásnak köszönhetően – nehezebbnek gondoltam, ezzel ellentétben viszont pehely könnyű.

||Hogyan működik a lapozós asztali óra?

Az óra elemekkel működik. A LED világítást és az órát külön áramforrás “eteti”. Az óraszerkezet működtetéséhez szükséges góliát típusú elemet az óratest hátulján lévő elemtartóba kell helyezni, melynek fedele annak elfordításával nyitható és zárható. A jelzéseket figyelve könnyedén behelyezhető és cserélhető az elem. Annak érdekében, hogy az óratalpba épített lámpát világításra bírjuk, a talpban található elemtartóba kell 3 db elemet tennünk. A világítás kissé trükkös. Erről később még lesz szó.Retró óra elemtartó

|A pontos idő beállítása

Miután az elemeket behelyeztük, következhet a pontos idő beállítása. A számlapok helyzetét kell megválasztanunk úgy, hogy azok a valódi időt mutassák. A bal oldali, egyébként a percet jelző számlapoknál kapott helyett egy mechanikus kerék, mellyel a számlapokat forgathatjuk a megfelelő helyre. Nagyon fontos, – a gyártó is külön figyelmeztet erre – hogy a kart minden esteben magunk felé forgassuk, hiszen, ha ellenkező módon járunk el, kárt tehetünk az egyébként nagyon finom mechanikában. Az órát mutató lapokkal nem kell külön foglalkozni, azok a percet jelzőkkel együtt mozognak, azaz 6:59 perc után az órát jelző szám is változni fog (7:00). Még valami! Ahhoz, hogy valóban pontos időt mutasson nekünk a szerkezet, az időt az aktuális időhöz képest egy perccel előbbre kell állítani. Tehát, ha 10:10 perc van, akkor az órán 10:11 percet kell konfigurálni. A beállítás után az óra már magától dolgozik. Van valami szépség abban, ahogy éppen azt figyelem, ahogy az óra számlapjai előre felé pörögnek… 🙂

|A világítás

Mint mondtam, a világítás kissé trükkös, bár utólag inkább különegesnek mondanám! Miután az elemeket behelyeztük az óra talpába, az elemtartó melett található kapcsoló csúszkáját az “On” állásba kell állítani. A varázslat ezután jön! Tapsolsz egyet és lám, a lámpa világítani kezd! 🙂 A szintén a talpba épített szenzor érzékeli a hanghatásokat és aktiválja a lámpát, melynek fényét 15 másodperc rejéig élvehetjük. A fényerő nem mérhető egy reflektoréhoz, de nem is ez a célja, inkább amolyan hangulatvilágításként szolgál. Szerintem amellett, hogy ötletes, nagyon jól is néz ki!

||Lapozós asztali óra. A múlt gyermeke modern formába öltöztetve.

asztali óraÉld át újra a 60-70-es évek hangulatát! 😊 Ha vonzódsz a régi korok kütyüjei iránt, akkor ez méltán klasszikussá vált és napjaikban is töretlen sikernek örvendő lapozós retro asztali óra nem hiányozhat a gyűjteményedből! Igaz, a múlt gyermeke, de a kreatív tervezésnek köszönhetően eggyé válik benne a klasszikus és a modern forma, amely ezt az órát kifejezetten vonzóvá teszi. Minőségi és szemet gyönyörködtető termék, amely nem csak a pontos időt mutatja, de azt okosan és dekoratív módon teszi!  Hálószobába, irodába, de tulajdonképpen a lakás bármely helyiségébe kiváló választás. Ajánlom!

Hazavinnéd? ➡🛒 Lapozós retro asztali óra (LED világítással)

Baráti üdvözlettel: Józsi

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *