Bambuszpohár pánik. | Mérgező a cucc? | És az Ecoffee?

Bambuszpohár (Ecoffee)

Bambuszpohár pánik. | Mérgező a cucc? | És az Ecoffee?

Olvasási idő: ∼ 9-10 perc |

Bombaként robbant a hír, miszerint a manapság egyre divatosabbá váló bambuszpohár – melyek az egyszer használatos papírpoharakat hivatottak örökre száműzni, mondván, hogy bambusz mivoltukból adódóan ezek valódi, zöld alternatívák, biológiailag lebomlóak, így nem terhelik a környezetet – valójában nem is környezettudatos opciók. Ez az állítás szolgált alapjául több hazai internetes portál cikkének is. A német, termékek tesztelésével foglalkozó Stiftung Warentest egy friss kutatásában kifejtette, hogy az öko kávéspoharak bizonyos feltételek teljesülése esetén ugyan, ráadásul még károsak is az egészségre. Első nekifutásra őszintén szólva meglehetősen szkeptikus voltam, azonnal azok a híres brit tudósok jutottak az eszembe, – akik mindig megmondják a tutit – de mivel én is kínáltam egy bizonyos márka termékeit, utána jártam a dolognak. Ebben a cikkben a bambusz poharakról állított egészségkárosító minősítés igazságtartalmát járom körül, – hagyom szóhoz jutni a másik oldalt is – de a későbbiekben születik majd egy cikk arról is, hogy ökö-e az öko pohár. Ja igen, valljuk be, már a kenyérről is kiderült, hogy rákkeltő….

||Állítmány.

Mit állítunk? Biztosan Te is gyakran hallottad ezt a kérdést a suliban, nyelvtan órán, amikor a mondatok elemzése volt éppen terítéken. Nos, kedves diák, jelen esetben az elemzendő példamondatunk így nézne ki: A bambuszpohár mérgező és nem környezetbarát. Nem csak a nyelvtanilag helyes mondatok előállítása végett, hanem ahhoz is, hogy valamit cáfolni tudjunk – ha akarunk – normál esetben szükség van egy állításra is. Mit állítunk? Mérgező – legalább is káros az egészségre – és nem környezetbarát. És mi az, ami káros és nem környezetbarát? A bambuszpohár. Na jó, vége a nyelvtanórának. 🙂 Mint az előzőekben is említettem, több cikk is megjelent a német terméktesztelő cég állításait összefoglalván a magyar sajtóban is . Találsz erre egy-egy példát itt és itt is.

|…. a lényeg

Az említett német vállalat 12 darab különböző terméket vizsgált más és más gyártó kínálatából. A feltárt problémák között egy közös, mégpedig, hogy a használatuk során, bizonyos körülmények között olyan anyagok olvadnak ki belőlük és kerülnek bele az azokban lévő italba, melyek károsak az emberi szervezetre nézve. A “tettes” a melamingyanta, amely poharak egyik alapanyaga. Most akkor nem is bambuszpohár a bambuszpohár? De, az! Pontosabban nagyobb részben az. Viszont a bambuszból önmagában még nehéz lenne poharat készíteni, éppen ezért használják az említett anyagot, melynek felhasználásával a bambusz – persze aprított, illetve őrölt formában – formázható lesz. A melamingyanta, mint anyag nem veszélyes, – ezt kiemelte a német cég is – viszont bizonyos hőmérsékleten már más a helyzet.  A teszteket ugyanis úgy végezték, hogy minden egyes pohárba 3 %-os ecetsavat öntöttek,- ezzel szimulálva például a kávét – majd tartósan 70 fok fölé melegítették nem kevesebb, mint hét alkalommal és minden egyes pohár esetében. 

|…. lesújtó eredmény

Melamin
Melamin

A harmadik és hetedik alkalom után megvizsgálták, a pohárban lévő anyagot, az ecetsavat. A publikált eredmény tényleg lesújtó képet mutat. A 12 megvizsgált pohárnál hétben az uniós egészségügyi határértéket meghaladó volt a melamin és a formaldehid mennyisége (A melamingyanta formaldehidet tartalmaz.) még a hetedik melegítés után is! Ez azért minimum elgondolkodtató… A gond az, hogy a tesztelők szerint a melamin hosszú távon húgyhólyag – és vesebántalmakat, a formaldehid pedig bőr – tüdő – és szemirritációt okoz, belélegezve pedig akár rákos megbetegedést is kiválthat! Az eredményeket látva azt gondoltam, ha ennek a fele is igaz, akkor nagy baj van… Innentől kezdve egyértelmű volt számomra, hogy ennek utána kell járni, derüljön ki, hogy forrón eszik-e a kását!?

||Hallgattassék meg a másik fél is! Ecoffee.

Ecoffee bambusz kávéspohár
bambuszpohár

Éppen a webáruház dolgait intéztem, amikor észrevettem, hogy a nagykereskedelmi partnerem kínálatából eltűntek az Ecoffee bambusz kávéspoharai. Ebben a pillanatban ütött szöget a fejembe, hogy talán visszahívták a termékeket a német labor által megállapítottak miatt, tehát van abban valami, amit állítanak ezekről az egyébként szerintem gyönyörű poharakról. Kiderült, hogy erről szó sincs, az Ecoffee új termékeket fejleszt, – a régieket ezért hívták vissza – melyek az elődökhöz képest például már mosogatógépben is moshatók lesznek. Nem nyugodtam meg, úgy döntöttem, az a legbiztosabb és a leginkább korrekt, – adjunk esélyt arra, hogy a vállalat megvédhesse magát és egyébként is, addig senki sem bűnös, amíg be nem bizonyosodik róla – ha közvetlenül az Ecoffee-hoz fordulok.

|…. a reakció

Felvettem az Ecoffee-val a kapcsolatot és meg kell mondjam, nagyon készségesek és segítőkészek voltak. Persze, ez felfogható úgy is, hogy ez az érdekük, de eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy nem minden gyártó ennyire készséges, még akkor sem, ha nem egy számukra kínos problémával zargatják őket. Oliver Wessely operatív igazgató volt a segítségemre, aki minden kérdésemre egyenes és – úgy érzem – őszinte válaszokat adott. Kifejtette, hogy természetesen hallottak a német szelek által hozott kritikákról és több indokuk is van arra, hogy a vádakat visszautasítsák. Levelezésünk alkalmával megtudtam, hogy az Ecoffee termékeket olyan független, termékek tesztelésével foglalkozó cégek ellenőrzik, mint az Intertek, vagy a TÜV Rheinland. A TÜV inkább ismerős lehet számodra, az egyébként szintén német (kölni központtal) vállalat a világ 65 országában van jelen és végez többek között tanúsítási tevékenységet, hosszú évek óta vezető szerepben a piacon.

|…. a cáfolat | rossz módszertan, hibás következtetések

Olivertől megtudtam, hogy csak az elmúlt évben több, mint 30 terméket küldtek tesztelésre a TÜV-nek, hogy megbizonyosodjanak a termékeik biztonságáról. A legfrissebb eredmények is azt mutatják, hogy a portéka minden EU-s szabványnak és előírásnak megfelel, azaz használata biztonságos. Oliver szerint ha ez nem így lenne, a termékek nem is kerülhetnének forgalmazásra. Nos, ebben vélhetően igaza van. A Stiftung Warentest általt vizsgált egy darab termék – Stockholm fantázianévre hallgat – nem felel meg az EU által támasztott szabályoknak, mert a kioldódó melamin mennyisége meghaladja a határértékeket, ugyanakkor pedig a formaldehid mennyisége is magas, bár az a határérték alatt marad. Ez az állítás. Olivertől kaptam egy dokumentumot, amely tételesen cáfolja a Warentest vizsgálati metódusát és kijelenti, hogy az elvégzett teszt és ezzel együtt a levont következtetések több szempontból is hibásak. Következzen most néhány megállapítás ebből az állásfoglalásból.

|módszertan

Az Európai Referencialaboratórium (EURL) határozza meg azokat a protokollokat, melyek alapján egy-egy, például melamintartalmú konyhai eszközt vizsgálni kell. Ezt figyelembe véve a Stiftung Warentest a következő hibákat vétette az Ecoffee szerint:

A Stiftung Warentest publikált dokumentációja alapján elmondható, hogy a teszt során mind a pohárban lévő folyadék, mind pedig maga a pohár felmelegítésre került. A protokoll ezzel szemben azt mondja ki, hogy kizárólag a pohárban lévő, a fogyasztó által fogyasztandó italt szimbolizáló, illetve helyettesítő folyadékot kell tartósan 70 fok fölé melegíteni.

A tesztet végzők mindössze egy poharat vetettek vizsgálat alá. Ezzel szemben az EURL által meghatározott irányelvek szerint három (3) darab termékkel kell a teszteket elvégezni.

Az EURL szabvány egyik alapfeltétele, hogy a tesztelés során úgynevezett “B” mintákat kell fenntartani a független és valós eredményeket mutató teszteléshez. Ezt a Stiftung Warentest nem tette meg.

A tesztet összesen hét (7) alkalommal végezték el. Azt azonban nem részletezték, hogy ezt közvetlenül egymás után hét alkalommal tették, vagy bizonyos időközönként. Gondolj bele! Nem mindegy, hogy hétszer iszol kávét a pohárból rögtön egymás után, vagy bizonyos időközönként!

|következtetések

A publikált eredmények szerint az Ecoffee poharak, – bennük a 70 fok feletti hőmérsékletű italokkal –  nem alkalmasak tartós használatra. Az Ecoffe szerint ez nem korrekt megállapítás.

Az EURL iránymutatás 7.4.4 pontja kimondja, hogy a melamint tartalmazó termékeket úgy kell vizsgálni, hogy azokat meleg ételekkel és folyadékokkal érintkezésbe hozzuk (2 órán át legalább 70 fokon). Biztosan emlékszel még, hogy  a bejegyzés elején írtam arról, hogy a német vállalat a fogyasztani kívánt folyadékot ecetsavval helyettesítette. A cég ezt azzal indokolja, hogy ez ezért van így, mert az ecetsav olyan tulajdonságokat mutat, mint például a poharakból előszeretettel fogyasztott kávé. Ez azonban nem igaz. Pontosabban azért kell ecetsavval lefolytatni a tesztet, mert ez az előírás, nem pedig azért, mert az a kávéval megegyező tulajdonságokat mutat. A tesztet végző laboratórium szakmai tévedésben van. A teszt módszertanát kutatók fejlesztették ki úgy, hogy feloldják az esetleges terméktolerancia korlátait.

⇒ Még egy észrevétel: A például vízforralóban felforrt víz kiöntve azonnal 95 fokra hűl. 8 perc elteltével már csak 60, 20 perc elteltével már csak 50 fokos a hőmérséklete. A frissen elkészült kávé is azonnal hűl, rögtön a kiöntése után.

|egészségügyi kockázatok

A cikk elején utaltam rá, hogy a Stiftung Warentest mérgezőnek, az egészségre károsnak titulálja a poharakat a bennük lévő, illetve a használatuk során kioldódó melamin és formaldehid miatt. Ebben a témában az Ecoffe a következő észrevételeket teszi:

A Stiftung Warentest állásfoglalása csak dobálózik olyan kifejezésekkel, melyek félelmet és pánikot generálnak, mint például „egészségügyi kockázat”, “káros hatás”, de semmilyen hivatalos dokumentummal, kutatási eredménnyel nem támasztja alá a megállapításokat.

Az orvosi kutatások azt mutatják, hogy a melamin és a formaldehid csak akkor lehet veszélyes, ha nagy mennyiségben lenyelik, vagy belélegzik. Nem áll rendelkezésre olyan bizonyíték, amely ennek az ellenkezőjét támasztaná alá. Ugyanakkor pedig felhívják a figyelmet arra is, hogy a megnevezett anyagok az egyes gyümölcsökben és zöldségekben természetesen fordulnak elő. A melamin-formaldehid gyantát már az 1930-as évektől használják különböző konyhai termékek előállítására.

Az Ecoffee kinyilvánítja, hogy a vevőik egészsége elsősszámú szempont számukra, mint ahogyan a környezet megóvása is. Partnerek minden olyan kutatásban, amely a termékeik egészségre gyakorolt hatását vizsgálják. Úgy vélik, – szerintem igazuk van – ha bárki részéről is aggály merülne fel, akkor mind az erkölcsi normák, mind a szakmai korrektség úgy kívánja, hogy arról hiteles, szakmailag megalapozott bizonyítékok álljanak rendelkezésre, amelyről a Stiftung Warentest által lefolytatott vizsgálat esetében nincs szó.

||Ki nyerte a meccset?

Ki dönti ezt el? Ha engem kérdezel, én hiszek az Ecoffee-nak. Mielőtt bárki megvádolna azzal, hogy nagy zsákokban kapom a pénzt tőlük, cserébe azért, hogy fényezzem őket, nem így van. Engem az győzött meg, hogy már régóta ismerem őket, még a webáruház nyitása előtti időszakból, ugyanakkor pedig az általuk kiadott állásfoglalás korrektnek és szakmailag meglapozottnak látszik, nem beszélve arról, hogy sem ők, sem a termékeiket rendszeresen vizsgáló TÜV Rheinland sem ma kezdte az ipart. Ha ehhez még hozzá veszem azt is, hogy az említett “bűnös” anyagok felhasználásával már vagy majdnem 100 éve gyártanak termékeket és ebbe még senki sem halt bele, szerintem nincs ok aggodalomra! Beszédes lehet, hogy a Stiftung Warentest oldalán publikált cikkhez rengeteg kérdés és komment érkezett a terméket megvásárló és a hírek hallatán aggódó vásárlóktól, de használható választ nem kapnak a kérdéseikre, amit többen nehezményeznek is.

Az én  célom az volt, hogy a Te és mások egészsége érdekében derüljön ki, hogy kell-e lépéseket tenni az ügyben, valósak-e a kutatási eredményben leírtak és kell-e félni ezektől a poharaktól. Bátran ki merem jelenteni, hogy nem, nem kell félni! Egyetlen termék és egyetlen forint bevétel sem ér többet az egészségednél, így amennyiben vásároltál tőlem ilyen poharat és lenne ok aggodalomra, már értesítettelek volna. Ez fontos, így a korrekt.

Remélem, a cikkemmel át tudtam billenteni a mérleg nyelvét, amennyiben bizonytalan voltál. Egyébként az Ecoffee szívesen válaszol bármilyen kérdésre, egész nyugodtan felteheted őket akár közvetlenül nekik is. Van Ecoffee terméked? Neked hogy tetszik? Írd meg kommentben!

|…. hol vannak az új termékek?

Már a shopban! Ezek a verziók már mikrózhatóak, valamint az eddigieknél is kevesebb melamint tartalmaznak.

Ecoffee, új termékverziók adatai
Új Ecoffee termékverziók | Forrás: Ecoffee

 

Forrás:
https://www.test.de/Bambusbecher-im-Test-Die-meisten-setzen-hohe-Mengen-an-Schadstoffen-frei-5496265-0/
https://www.test.de/Bambusbecher-im-Test-Die-meisten-setzen-hohe-Mengen-an-Schadstoffen-frei-5496265-5496826/detail/2019234000!1/?origin=List
LFGB Test Certificate RD (March 2019) – Ecoffee, TÜV Rheinland
In response to Stiftung Warentest Test Report (2019 August) – Ecoffee

 

Legyen szép napod!
Józsi

Ne feledd,  a sokszínűségben az a jó, hogy mindenki megtalálja benne a kedvencét!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *Vélemények

BizBazár.hu

Kedves szavak

Schaffler Zsuzsanna

Facebook
A megrendelt készülék sértetlen állapotban,magyar nyelvű használati útmutatóval,számlával megérkezett. Az ügyintézés rendkívül korrekt, segítőkész módon zajlott. A cél: a megrendelő igényeinek való maximális megfelelés. Köszönöm !

Szabó Ferkó

Facebook
Az eddigi legjobb webshop amivel találkoztam.

Hegedűs Sándor

Facebook
A választott termék időben megérkezett és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, rendszeresen fogom használni. Pont annyit nyújt, mint amit a honlapon található leírás alapján elképzeltem. A magyar nyelvű használati utasításnak külön örültem. Mindenkinek ajánlom, hogy ha valami megtetszik, akkor bátran rendeljen ebből a webshopból, nem fog csalódást okozni.

Für Melinda

Facebook
💗 Tökéletes minőségű termék, teljeskörű tájékoztatás, gyors kiszállítás. Az egyik legjobb webshop, ahonnan valaha rendeltem.

Jobaházi Vilmos

Facebook
Pontos és kiszámítható! Korrektül és teljes körűen tájékoztatott a vásárlás/szállítás során folyamatosan a megrendelésemmel kapcsolatban. Kérdés esetén nagyon gyorsan és segítőkészen válaszolt.

Paulik Róbert

Facebook
Maximálisan korrekt és rugalmas webshop, sok segítséget kaptam a tulajdonostól, hogy az ajándékba szánt termék minél gyorsabban megérkezzen hozzám. Időben megérkezett, igényesen becsomagolva. Csak ajánlani tudom!

Kovács Dorottya

Facebook
Az ígért időn belül megérkezett a rendelésem, igényesen becsomagolva. A termékek pont olyanok, ahogyan az oldalon le van írva. :) Nem rendelek gyakran online, ezért voltak kérdéseim, de tulajdonos nagyon segítőkész és rugalmas volt!